Å BLI MED UBEHAGET – et somatisk prosjekt i klimakollapsens tid

9 UKERS KURS PÅ ZENIT YOGA
Å BLI MED UBEHAGET: et somatisk prosjekt i klimakollapsens tid

Oppstart i slutten av august 2019 på Zenit Yoga.
20. august – 15.oktober, Tirsdager kl 18:15 – 19:45

Klimaendringer, økosystemkollaps og systemkollapser – det er her alt, og vi må tilpasse oss. Vi må gjøre noe nå. På grunn av krisestemninga og alt som skjer i verden i dag er det fort gjort å ikke vite hva man skal gjøre – følelsene og ubehaget med hele pakka holder ofte igjen de konstruktive handlingene.

“Verden er stor det har vi glemt. Helt utrolig stor og æ vil ikke gå glipp av noe så æ snakker heller om noe annet.
Verden er stor, det har vi glemt. Helt utrolig stor men æ vil dra på ferie så æ snakker heller om no annet.
Verden er stor, det har vi glemt. Og ikke bare vår, men æ vil ikke miste noe så æ, snakker heller om noe annet.”
( – Refrengene fra “Verden er stor” av Marte Wulff)

Men la oss snakke om dette.
La oss kjenne etter rundt dette.
La oss utforske dette.

Klimaangst er reelt, og har ofte elementer av solastalgia (en slags hjemlengsel til naturen, eksistensiell engstelse på grunn av klimaendringer), sorg, sinne, fortvilelse, fornektelse, apati, skam, håpløshet, fortvilelse, depresjon, angst og også: dyp medfølelse. De mest intense følelsene kjenner vi igjen fra reaksjoner på andre krisesituasjoner. Men denne krisen er ikke kortvarig.

Dette kurset inviterer deg til å bli med ubehaget for å etablere en mer resilient og fleksibel holdning til det som skjer, samt gi rom for reell handling når det kommer til klimakrisa. Det vil si at vi skal øve på å være med dette for å gjøre noe med dette. Holder vi økokrisa adskilt fra våre kroppslige reaksjoner er det fort gjort å enten bli utbrent og apatisk, eller å miste medfølelsen og følelsen av at man er en del av verden.

Gjennom somatiske verktøy som tilstedeværelse, pust og bevegelse, samt refleksjoner, diskusjoner, dialoger og øvelser i plenum og i mindre grupper vil vi utforske dette landskapet, og se på hvilke muligheter som ligger i det. Du inviteres til å ta del i et trygt -og- modig rom. Du kommer ikke til å møte en ekspert eller skulle måtte være ekspert på noe for å delta på dette. Vi skal samskape med utgangspunkt i et rammeverk. Et sted må vi starte – eller fortsette.

Vi møtes 5 ganger over 9 uker, altså annenhver uke. I mellom får deltakerne utvalgt lese- og lyttestoff som forberedelse, samt refleksjonsspørsmål og enkle øvelser for å fordype seg i temaet.

* La oss utforske fornektelse, frykt og langsomme innseelser // 20.august
* La oss utforske døden, sorg og tilhørighet // 3.september
* La oss utforske sinne, opprør og medfølelse // 17.september
* La oss utforske skyld, skam og regenerativ mobilitet // 1. oktober
* La oss utforske håpløshet og radikal forsoning // 15. oktober

Kurset tar utgangspunkt i klimaangsten og dens ulike former. Dette er ikke gruppeterapi, men vi kommer til å prate om følelsene våre rundt klimakrisa i grupper, i forsøket på å skape en regenerativ kultur. Fordi dette kurset ikke kommer under sertifisert gruppeterapi taes det utgangspunkt i at du jevnt over fungerer normalt i hverdagen din.

Ha på behagelige klær, dvs unngå stramme bukser og topper. Ta gjerne med noe å skrive på og med.

Pris: 900 kr eller 1200 kr. Betal 900 om du ikke har så mye å rutte med om dagen. Betal 1200 om du har passe eller nok. Vi prøver oss på noe litt annerledes denne gangen.

——-

Dette arbeidet bygger bl.a. på Joanna Macys teorier og øvelser om The Work That Reconnects, Jem Bendells Deep Adaptation, adrienne maree browns Emergent Strategy, Extinction Rebellions manifest, Abigail Rose Clarkes embodied somatiske metoder og kurs, sorgarbeidet til Francis Weller, Robin Wall Kimmerers arbeider, Adebayo Akomolafes post-aktivisme, Charles Eisenstein teorier, forskning på kognitiv embodiment, emosjons-og motivasjonsteorier, arven etter Arne Næss dype økofilosofi og teknikker og praksiser fra sosial rettferdighet, traumesensitivitet, mindfulness og ulike somatiske tilnærminger.
——-

Fasilitator Sigrid Haugen har 14 års erfaring med undervisning av pust, bevegelse og fasilitering av undersøkende selvutvikling for voksne. Hun har undervist i yoga i 12 år og undervist på- og fasilitert yogalærerutdannelser med Zenit Yoga (ZYL200) siden 2013. Sigrid har bachelor i religionsvitenskap med fordypning i sosialantropologi, mastergrad i religionsvitenskap med fokus på emosjoner og motivasjon i sammenheng med bevegelse og embodiment, samt at hun er i ferd med å fullføre en bachelorgrad i rådgivning og voksnes læring. Hun sitter som styremedlem i Framtiden i våre hender Trondheim og har nylig meldt seg inn i Extinction Rebellion. Hun er opptatt av overlappingen mellom sosial + økologisk rettferdighet og somatiske bevisstgjøringspraksiser. Sigrid er også åpen om økosorgen sin – og har både gode og dårlige dager.

——-

 

Det er ikke lagt opp til å diskutere om hvorvidt det er klimaendringer og økologisk utryddelse og om de er menneskeskapte, på dette kurset. Det skjer ekstreme klimaendringer og enorme artstap, og de er menneskeskapte, og dette har store implikasjoner på alt og alle. I tillegg legges det til grunn at:

(Du må ikke lese alt for å delta, men vedlagte lenker utbroderer punktene om du er interessert.)

© 2019 Zenit Yoga • Utviklet av Divint